Milionowe straty we włoskim rolnictwie po fali mrozów i opadów śniegu
Nad obszarem Włoch o tej porze roku zwykle dominują łagodne masy powietrza. W marcu średnia dobowa temperatura osiąga co najmniej 11 st. C. w środkowej części kraju. Tymczasem rozbudowa silnego, skandynawskiego wyżu Hartmut sprawiła jednak, że niemalże nad cały obszar Europy spłynęła wyjątkowo mroźna masa powietrza, przyczyniając się do spadków temperatur nawet poniżej -20 stopni, a w niektórych regionach Europy także intensywnych opadów śniegu. Te zaś w samym Rzymie osiągnęły poziom około 10 - 20 centymetrów, tym samym przyczyniając się do największych opadów śniegu od 33 lat, o czym wspomnieliśmy w niedawno opublikowanym artykule.
Przybliżona wysokość pokrywy śnieżnej na terenie Włoch. Wyliczenia niemieckiego modelu HD
Po fali mrozów i intensywnych opadów śniegu przystąpiono do liczenia strat we włoskim rolnictwie. Włoski związek rolników Coldiretti oszacował, że straty sięgają nawet 300 milionów euro! Zniszczeniu uległy liczne uprawy owoców i warzyw. Nieodwracalne straty zanotowano także w uprawie drzew migdałowych i winnicach. W niektórych regionach pod grubą warstwą śniegu zamarzają takie warzywa jak kalafiory, kapusta, cykoria i brokuły. Jedna z organizacji rolniczych we włoskiej Ligurii apeluje o ogłoszenie stanu klęski żywiołowej w związku z licznymi stratami w uprawie warzyw oraz kwiatów. W regionach Kampanii przechodzące śnieżyce i mrozy zdziesiątkowały uprawy owoców, takich jak truskawki, brzoskwinie i śliwki.